maandag 4 juni 2012

Meisterhauser

Meisterhauser


Walter Gropius begon in 1926met de opdracht om op een terrein dat met pijnbomen bezaaid is drie vrijstaande woningen te ontwikkelen voor de Bauhaus meesters en daarnaast nog één woning voor de directeur (De Meisterhauser). Deze woningen werden daarom dicht bij het Bauhaus in Dessau gerealiseerd.

De woningen zijn in een klein dennenbos aan de Elbert Allee gelegen, een van de hoeken van de Dessau-Wortlitz tussen de zeven zuilen van Georgium en Amalientz.

In 1926 konden Gropius, de Bauhaus meester László Moholy-Nagy en Lyonel Feininger, Georg Muche en Oskar Schlemmer en Wassily Kandinsky en Paul Klee in de woningen trekken met hun families. Gropius wilde deze gebouwen door middel van geprefabriceerde elementen met behulp van de eenvoudige principes van de rationele modulaire opbouw realiseren. De huizen verworven hun vorm door middel van het in elkaar nesten van verschillende niveaus in hun kubieke lichaam.

De meisterhauser werd opgevat als een verblijf voor Walter en Ise Gropius, daarnaast is het gebouw ook bedoeld voor het publiek. Zo werden er verschillende excursies gehouden en verder werden er ook films als tentoonstelling over de ideeën van de moderne architectuur laten zien.

 In begin jaren ’90 van de 20ste eeuw werd er begonnen met de sanering van de wijk. Door grote financiele inspanningen werden de gebouwen gestraald en gereconstrueerd om zo hun oude glans weer terug te krijgen. De gebouwen zijn weer net zoals ze vroeger waren met daarinde prachtige kleurrijke interieurs. Hedendaags worden er de tentoonstellingen over het Bauhausgepresenteerd

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten