zondag 3 juni 2012

Vormsoorten


Vormsoorten


Stapelen

Gropius was geïnspireerd door het kubisme en liet dat terugkomen in zijn woningen, zo zie in het Meisterhauser de vele strakke en kubistische vormen terug. Ter plaatste van de overstek is goed te zien dat hij niet alleen maar kubussen tegen elkaar aanzet, maar dat hij deze ook op elkaar stapelt.




Samenhang
De meisterhauser heeft veel kenmerken overgenomen vanuit het Bauhaus (o.a. de grote glaspartijen en de kubistische (soms meer rechthoekige) vormen. Vanwege dit aspect en het feit dat Walter Gropius drie dezelfde gebouwen langs elkaar heeft ontwerpen is duidelijk dat samenhang een belangrijke vormsoort in de architectuur van Walter Gropius is.



Herhaling
De Meisterhauser zijn eigenlijk drie identieke gebouwen die herhaaldelijk langs elkaar zijn geplaatst. Je ziet dat per gebouw twee woningen zijn uitgewerkt, die volledig hetzelfde zijn (op de ligging na). Verder zie je herhaling van ramen. Het4e gebouw (de woning van Walter Gropius en zijn vrouw) is ongeveer hetzelfde, je ziet dat de stijl waarin Walter Gropius de andere drie gebouwen ontwikkeld heeft ook weer op deze woning is toepast.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten